Geschiedenis van Rijswijk (2024)

Over de ontwikkeling van Rijswijk in de eerste eeuwen van haar bestaan is helaas weinig bekend. De bewoners leefden van de veeteelt en handelden in melkproducten. Zij hadden rond 1200 een kerkje gebouwd ter ere van de heilige Bonifatius.

Kastelen en buitenplaatsen

Rond 1500 telde Rijswijk ongeveer 500 inwoners en maar liefst vier kastelen: Steenvoorde, Te Werve, Den Burch en te Blotinghe. In de zeventiende en achttiende eeuw ontwikkelde Rijswijk zich als een belangrijke buitenplaats voor de adel, regenten en rijke kooplieden uit Den Haag. In deze periode verrezen er meer dan dertig buitenplaatsen. De meeste van deze imposante gebouwen beschikten tevens over een aantal boerderijen, waar landbouwproducten werden verbouwd.

Stadhouder Maurits van Oranje

In de zeventiende eeuw lieten ook de Oranjes hun oog op Rijswijk vallen. Zo liet stadhouder prins Maurits er een uitgebreid stallencomplex bouwen en gaf stadhouder Frederik Hendrik opdracht om een paleis te bouwen, Huis ter Nieuburg. Hier kwam in 1697 zelfs een einde aan de Negenjarige Oorlog met de Vrede van Rijswijk. In de achttiende eeuw werd het paleis afgebroken en kwam er een gedenknaald.

Een twintigste-eeuwse stad

Ondanks de vele buitenverblijven bleef Rijswijk een klein, agrarisch dorp. Dit veranderde aan het begin van de twintigste eeuw, toen de gemeente besloot om Rijswijk uit te breiden. In de jaren twintig en dertig verrezen er talloze nieuwe wijken, zoals Leeuwendaal. Na de Tweede Wereldoorlog groeide Rijswijk zelfs zo hard dat het zijn plattelandskarakter verloor. Inmiddels telt Rijswijk bijna 50.000 inwoners.

Ontdek meer

VerhaalGeschiedenis van het WestlandIedereen kent het Westland als het kassengebied dat in de driehoek tussen Den Haag, Hoek van Holland en Maassluis ligt. In dat gebied liggen elf woonkernen die sinds 2004 de gemeente Westland vormen. De streek Westland was echter lange tijd...04 juni
VerhaalReal tennisOp veel kastelen en buitenplaatsen kon een kaatsbaan niet ontbreken en ook op het Haagse Binnenhof werd deze sport, die nu bekend staat als Real tennis, fanatiek gespeeld. Lees meer over deze bijzondere sport, die nog steeds wordt beoefend....12 maart
VerhaalKloosterorde en geuzenbende: Geschiedenis van het klooster Sint Maertensdonck te BrandwijkKees Brinkman uit Heerjansdam verkent al zo'n zestig jaar de Alblasserwaard te voet en op de fiets. Een plek heeft zijn bijzondere belangstelling: de donk in Brandwijk. Is er in de archieven nog iets terug te vinden over het klooster dat hier...21 februari
VerhaalVrouwen in het OranjehotelVan de ruim 25.000 gevangen die tijdens de oorlog korte of langere tijd vastzaten in het Oranjehotel, waren er naar schatting zo'n 2.500 vrouw. Over de vrouwen is echter veel minder bekend dan hun mannelijke medegevangenen. Adriënne Baars dook...12 februari
VerhaalDe trekvaart Gouda-AmsterdamHet kostte bijna twintig jaar aan overleg, plannen maken en onderhandelen voor op 18 april 1658 de eerste trekschuiten gingen varen op het trraject Gouda-Amsterdam. De Goudse ambities op aan te sluiten op het trekschuitennetwerk, hét personenvervoersnetwerk...19 juni 2023
Verhaal"De eerste keer dat ik door het hek kwam, was een soort betovering"Wie woonden en werkten er op de buitenplaatsen van de Landgoederenzone, wie doen dat nu nog? Wat was en is hun aandeel aan het beheer en behoud van deze plekken? Hoe ervaren zij dat? Bekijk het in de tiendelige filmserie 'Verhalen van Hollands...05 april 2023
VerhaalWaarom de Nederlandse opstand net zo chaotisch was als de Joegoslavische burgeroorlogDr. Raymond fa*gel (1962) is universitair docent vroegmoderne geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Met hoogleraar Nederlandse geschiedenis Judith Pollmann schreef hij 1572: Burgeroorlog in de Nederlanden, waarin misvattingen in de Nederlandse...28 juli 2022
VerhaalHoe de Rolling Stones de discussie over politiegeweld aanwakkerden met een veldslag in het KurhausHet grootste deel van 2022 waren de Rolling Stones bezig met hun SIXTY-toer, om hun zestigjarig jubileum te vieren. Als het optreden van 7 juli 2022 hun laatste optreden in Nederland was – en dat weet je bij de Stones nooit – was het voor het...27 juli 2022
VerhaalDe ware naaktheid, een geschiedenis van het naturismeElk jaar omstreeks juni kun je weer met de billen bloot. Weer of geen weer, de Naturisten Federatie Nederland (NFN) organiseert dan de Open Dag Naaktrecreatie. Maar nudisme, of naturisme, hoe zit dat ook alweer? En wat had het nazisme met het...13 juli 2022
VerhaalDe vrouwen die tegen de Japanners vochten: verzet in Nederlands-IndiëHet krijgt weinig aandacht, maar ook de Japanse bezetter in Nederlands-Indië had te maken met verzet: de verhalen van de verzetsvrouwen Bep Stenger en Coos Ayal doen niet onder voor die van verzetsstrijders en -strijdsters in Nederland. Smokkelen,...11 juli 2022

Heb jij een verhaal over de Zuid-Hollandse geschiedenis?

Welk verhaal mag volgens jou niet ontbreken op deze website? Deel je verhaal of tip met de redactie! Lees de voorwaarden en tips voor het schrijven van een verhaal.

Stuur je verhaal in

Ontvang de laatste verhalen in je mailbox

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!

Geschiedenis van Rijswijk (2024)

FAQs

Geschiedenis van Rijswijk? ›

Het dorp Rijswijk ontstond ongeveer 800 tot 1000 jaar geleden. In de Romeinse tijd woonden er al mensen op de plek waar nu Rijswijk is. Van de veengrond maakten ze turf en dat deden ze in de kachel. Op de zandgrond onder het veen konden de mensen wel huizen bouwen.

Hoe is Rijswijk ontstaan? ›

Het dorp Rijswijk ontstond ongeveer 800 tot 1000 jaar geleden. In de Romeinse tijd woonden er al mensen op de plek waar nu Rijswijk is. Van de veengrond maakten ze turf en dat deden ze in de kachel. Op de zandgrond onder het veen konden de mensen wel huizen bouwen.

Is Rijswijk een stad of een dorp? ›

Het gebied rondom Rijswijk is tussen de achtste en de twaalfde eeuw ontgonnen. In deze tijd ontstond ook het dorp.

Hoeveel inwoners heeft Rijswijk 2024? ›

De gemeente Rijswijk telt 59.642 inwoners in 2024.
JaarAantal inwoners de gemeente Rijswijk% verschil
202459.6422,84%
202357.9971,85%
202256.9413,12%
202155.2201,41%
26 more rows

Hoe noem je mensen uit Rijswijk? ›

Deze lijst van Rijswijkers betreft bekende personen die in de Nederlandse stad Rijswijk (Zuid-Holland) geboren, woonachtig (geweest) zijn of overleden.

Is Rijswijk gevaarlijk? ›

Acht van de tien inwoners van Rijswijk voelen zich veilig in de eigen buurt. Bijna twee op de vijf (18%) voelt er zich wel eens onveilig. Dit aandeel is kleiner dan het deel dat zich in het algemeen wel eens onveilig voelt (41%). In Rijswijk vindt 9 procent van de inwoners dat er veel criminaliteit in de buurt is.

Wat is het grootste dorp in Nederland? ›

Column Kale RiesNijmegen is niet alleen de noordelijkste stad van het Zuiden, het is ook het grootste dorp van Nederland. Als je weleens buiten je eigen bubbel komt en je beweegt je weleens in meerdere van die zogenaamde bubbels, dan begint het pas echt op te vallen.

Wie heeft de Vliet gegraven? ›

In 47 na Christus laat de Romeinse veldheer Corbulo in het verlengde van de Gantel een gracht graven, als verbinding tussen de Oude Rijn en de Maas. Binnen het studiegebied ligt deze gracht, de huidige Vliet, op de overgang van de binnenste strandwal naar het centrale veenmoeras.

Hoeveel huizen in Rijswijk? ›

In Rijswijk wonen 28.938 huishoudens, waarvan 42% in een eenpersoonshuishouden woont. Voor deze huishoudens zijn er in totaal 28.745 woningen beschikbaar met een gemiddelde oppervlakte van 102 vierkante meter. In 2023 zijn er 291 nieuwe woningen bijgebouwd en 1 woningen gesloopt in de gemeente.

Wie is de burgemeester van Rijswijk? ›

Huri Sahin
2017-hedenlid Raad voor het Openbaar Bestuur
2018-2019wethouder van Oegstgeest
2022-hedenburgemeester van Rijswijk ZH
Portaal Politiek
13 more rows

In welke staat ligt Rijswijk? ›

Rijswijk (Nederlands: [ˈrɛisʋɛik]), voorheen bekend als Ryswick (/ˈrɪzwɪk/RIZ-wik) in het Engels, is een stad en gemeente in het westen van Nederland, in de provincie Zuid-Holland .

Hoe veilig is Rijswijk? ›

De Rijswijkse resultaten van de Veiligheidsmonitor 2023 zijn over het algemeen positief en vergelijkbaar met de resultaten uit de vorige meting in 2017: Inwoners van Rijswijk beoordelen hun woonbuurt met een gemiddeld rapportcijfer van 7,5. Het gemiddelde rapportcijfer voor de veiligheid in de eigen woonbuurt is 7,3.

Waar komt de naam Rijswijk vandaan? ›

Pas tegen het einde van de 11e eeuw dook de naam Rijswijk voor het eerst op. In een oorkonde uit 1083 staat de naam van een zekere Deddo van Rijswijk. Mogelijk was hij een van de eerste ambachtsheren van Rijswijk, die het gebied namens de graaf bestuurde.

Is Rijswijk een eigen gemeente? ›

Tussen Den Haag en Delft ligt Rijswijk. Deze plaats is helemaal aan Den Haag vastgebouwd. Het is wel nog steeds een eigen gemeente.

Hoe is de stad Den Haag ontstaan? ›

Den Haag is ontstaan als een boerennederzetting bij het hof van de graaf. Aelbrecht van Beieren geeft de nederzetting in 1370 een aantal voorrechten en stelt precies de grens van het rechtsgebied vast. 'Die Haghe' wordt in de loop van de tijd belangrijker.

Hoeveel woningen Rijswijk? ›

De huidige woningvoorraad van Rijswijk bestaat uit 14.171 koopwoningen en 14.516 huurwoningen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated:

Views: 6011

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.